Autor: Luigi Gratton M.D., M.P.H., VP., Training, Herbalife Nutrition
Od diskusných relácií, článkov v novinách až po sociálne médiá, sa informácie o tom, kedy pridať alebo ubrať tuk z nášho taniera, neustále menia. Tieto protichodné správy v kombinácii s najnovšími „trendy“ diétami môžu byť mätúce.
Naše telo potrebuje tuk, aby zostalo zdravé. Ale druhy tukov, ktoré by sme mali do našej stravy zahrnúť, a ich zdroje, môžu byť mätúce. Kľúčom je vedieť, koľko tuku potrebujete na optimálne zdravie.
VŠETKO, ČO POTREBUJETE VEDIEŤ O ZDRAVÝCH TUKOCH
Prečo sú tuky dôležité
Tuky, bielkoviny a sacharidy poskytujú energiu, ktorá sa meria v kalóriách. Bez ohľadu na typ nášho tela, naše telo tieto kalórie potrebuje na vykonávanie každodenných činností. Pri ich nadmernej spotrebe sa extra energia využíva na syntézu tukov a vytváranie dôležitých zásob energie. Okrem toho sa tuky nachádzajú vo všetkých našich bunkových membránach a sú potrebné na fungovanie buniek. To však neznamená, že sú všetky tuky rovnaké. Niektoré sú zdravšie než iné, a preto je pre zachovanie zdravého kardiovaskulárneho systému dôležité nahradiť nezdravé tuky tými zdravými. Môžeme s určitosťou povedať, že tuky sú veľmi dôležitým zdrojom energie a kľúčom ku každej bunke tela.
Sila omega-3 a -6
Najobľúbenejšie zdravé tuky sú omega-6 a omega-3. Podľa súčasných trendov a štúdií vykonaných v Spojených štátoch je zvýšená konzumácia omega-3 prospešná pre naše kardiovaskulárne zdravie a znižuje hladinu tuku v krvi. Prínosy zdravých tukov je možné pozorovať aj na našom mozgu, očiach, srdci, koži, a na akejkoľvek inej orgánovej sústave. Preto je pre naše zdravie strava bohatá na omega-3, alebo s ich vysokým obsahom, a to tak v potravinách, ako aj v potravinových doplnkoch, prospešná. Pre zvýšenie príjmu omega-3 odporúčam jesť viac ovocia, zeleniny a morských plodov, ako sú krevety a losos; alebo doplnkov s omega-3.
Cenné vitamíny a minerály
Vitamíny a minerály sú pre naše zdravie prospešné, a obzvlášť pre vývoj detí. No nie každý z nás ich prijíma dostatok. Vitamín D je jedným z najdôležitejších vitamínov, pretože je kľúčom k dobrému zdraviu kostí a posilneniu nášho imunitného systému a svalov.
Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, čo znamená, že je absorbovaný v lipidoch a uložený na využitie v telových tkanivách. Po mnoho generácií získavali naši predkovia vitamín D z vonkajšieho prostredia a z potravín. To sa v dnešnej dobe radikálne zmenilo, pretože ľudia netrávia veľa času vonku.
K tomu dochádza aj pri horčíku, mineráli, ktorý je dôležitý, pretože sa podieľa na viac než 300 rôznych chemických reakciách v ľudskom tele. Tento minerál je prítomný kdekoľvek na našej planéte, v kameňoch a vode pochádzajúcej z prameňov alebo riek. Pred rokmi bol horčík v prírodnej vode odobranej z riek; oproti tomu dnes, úpravou vody vzniká odlišné minerálne zloženie, a v niektorých prípadoch bez dostatočného množstva horčíka. S príjmom horčíka môžu tiež pomôcť výživové doplnky. Produkty na cvičenie a šport, ako je Herbalife24® CR7 Drive, podporované futbalovou hviezdou sponzorovanou Herbalife Nutrition Cristianom Ronaldom, dodávajú horčík, čo je jeden z elektrolytov tela, ktorý udržuje funkciu svalov. To je jeden z dôvodov, prečo atléti a športovci používajú tieto druhy produktov.
Tu je 5 potravín s vysokým obsahom tukov, ktoré sú neuveriteľne zdravé a výživné.
1. Avokáda
Avokáda obsahujú mononenasýtený tuk zvaný kyselina olejová, čo je rovnaká mastná kyselina, aká sa nachádza v olivovom oleji, a je spájaná s rôznymi zdravotnými prínosmi. Sú tiež skvelým zdrojom draslíka, pretože obsahujú o 40 % viac draslíka než banány; a dobrý zdroj vlákniny, o ktorom bolo preukázané, že znižuje LDL cholesterol a triglyceridy, zatiaľ čo zvyšuje HDL („dobrý“) cholesterol.
2. Horká čokoláda
Kvalitná horká čokoláda, s najmenej 70 % podielom kakaa, má vysoký obsah tuku, vlákniny a obsahuje viac než 50 % odporúčaného denného množstva železa, horčíka, medi a mangánu. Je tiež nabitá antioxidantmi, ktoré môžu znižovať krvný tlak a chrániť LDL cholesterol v krvi pred oxidáciou.
3. Vajcia
Vajcia, i keď majú vysoký obsah cholesterolu a tukov, sú jednou z najvýživnejších potravín na našej planéte. Vajcia sú plné vitamínov a minerálov. Obsahujú takmer každú živinu, ktorú potrebujeme, vrátane bielkovín, najdôležitejšej živiny pre chudnutie, a cholín, živinu dôležitú pre mozog.
4. Mastné ryby
Mastné ryby, ako je losos, pstruh, makrela, sardinky a slede, sú plné zdravých omega-3 mastných kyselín, vysokokvalitných bielkovín a ďalších dôležitých živín.
5. Orechy
Orechy majú vysoký obsah zdravých tukov a vlákniny a sú dobrým rastlinným zdrojom bielkovín, vitamínu E a horčíka. Medzi zdravé orechy patria mandle, vlašské orechy, makadámiové orechy.